thanatopraxie handen

Het zien van een overledene is voor velen een belangrijk onderdeel van hun rouwproces. De duur van de opbaring is echter beperkt. Met Thanatopraxie (tijdelijke balseming) kan de overledene, onafhankelijk van de buitentemperatuur en zonder koeling, langer worden opgebaard en zijn er cosmetische voordelen.

Balseming kennen we uit oude geschriften, toen overledenen met een conserverende crème werden ingesmeerd. Deze permanente balseming was in ons land tot voor kort uitsluitend voorbehouden aan leden van ons Koninklijk Huis en aan mensen die ter beschikking van de wetenschap werden gesteld. De veranderde wet op de lijkbezorging maakt tijdelijke of lichte balseming, Thanatopraxie dus, voor iedereen mogelijk. Bij deze balseming wordt een lichter concentraat van de balsemvloeistof gebruikt. Balsemen wordt uitgevoerd door een gediplomeerde balsemer of thanatopracteur.

Cosmetische voordelen van Thanatopraaxie

Naast het langer kunnen opbaren zonder koeling, biedt Thanatopraxie voordelen van cosmetische aard. Ook hierbij zal een verandering in het uiterlijk van de overledene merkbaar zijn, maar lichte balseming zorgt wel voor een zichtbaar verschil in het gelaat en de handen. Die ogen minder ingevallen en zullen hun vorm weer grotendeels terug krijgen. Ook worden verschijnselen als verkleuringen, geuren en indroging teruggedrongen, met alle voordelen van dien tijdens de opbaring en het afscheid nemen.

Wist u dit al over Thanatopraxie?

  • Lichte balseming mag alleen door een gediplomeerd balsemer/thanatopracteur worden uitgevoerd. Deze zijn te vinden op namenlijsten en bij opleidingen. Vraag altijd naar de ervaring van de balsemer.
  • Bij lichte balseming wordt vloeistof door een invasieve handeling ingebracht. De meeste vloeistoffen zijn volledig afbreekbaar, maar vraag dit aan de thanatopracteur. Zeker bij natuurbegraven.
  • Lichte balseming is voor iedereen toegestaan en in veel gevallen mogelijk. De behandeling hoeft niet direct na het overlijden plaats te vinden; enkele uren tot een dag later kan ook. Dat zorgt voor rust bij de nabestaanden.
  • Lichte balseming kan op veel plekken plaatsvinden: in een uitvaartcentrum, een mortuarium, een thanotarium of op een thuislocatie.
  • Lichte balseming is ook mogelijk na een orgaandonatie, een obductie (ook wel sectie of autopsie genoemd) en als de overledene van de Intensive Care komt en veel vocht heeft.
  • De opbaring kan na lichte balseming overal plaatsvinden, binnen of buiten. De temperatuur, of het nu warm of koud is, heeft geen invloed meer.
  • Ook bij lichte balseming zal de overledene er anders uitzien. Als gezegd is er echter wel een verbetering. Het gelaat en de handen krijgen hun vorm grotendeels terug.
  • Tot slot: de kosten voor Thanatopraxie liggen rond de € 500,-.

Meer weten? Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op!