Samen maken we het verschil

Het einde van het plakje cake. Mensen richten hun leven in naar eigen goeddunken. En als het even kan ook hun eigen uitvaart. De traditionele uitvaart, met drie muziekstukken, een speech en koffie met een plak cake, is niet langer de enige manier. De uitvaart mag geheel eigen wijze ingevuld worden. De plechtigheid hoeft niet in een aula, maar kan ook op een bijzonder locatie. Maar er is meer mogelijk! Zomaar wat voorbeelden uit de praktijk.
Gewoon thuis
'Mijn lieve man overleed plotseling en we moesten veel regelen. In eerste instantie wilden wij niet helpen met het verzorgen van pa. De uitvaartleider zei: 'laten we eerst rustig koffiedrinken'. Uiteindelijk hebben we toch geholpen met verzorgen van pa en daar hebben we geen spijt van. Joka, de catering medewerker, van Ilya, gaf aan 'waarom doe jullie de uitvaartplechtigheid niet thuis met een klein groepje. Wij zorgen voor broodjes, soep en veel lekkernijen waar pa zo van hield'.
Pa is tot het laatste moment in zijn eigen huis gebleven en is later overgebracht in een steigerhouten kist met een oude Volkswagen T2. Zo toepasselijk gezien het feit dat hij in het bos woonde en zo van de natuur hield.'

Het verschil: Ilya uitvaartzorg denkt creatief met u mee

Geen standaard rouwauto Meneer had vele jaren geleden een Harley Davidson gereden, maar de laatste jaren kon dat niet meer. In het gesprek gaf de uitvaartleider aan dat we met minimale extra kosten de motor konden huren om zo de laatste reis te maken. Het geluid alleen al van de motor was prachtig. Daarna informeel met koffie en livemuziek in de familiekamer van Moscowa in Arnhem. Zo puur en persoonlijk.

Het verschil: Aanvoelen wat mensen willen

Het leven vieren maar niet in een aula
'Bij een overlijden denk je gelijk aan een plechtigheid in een aula. Want dat is toch wel gebruikelijk? Maar Reinier zei tegen ons: 'dat gaan we niet doen. Het kan echt anders. Het leven vieren moet dan ook in een sfeervolle locatie. De Valom in Huissen de perfecte locatie voor een plechtigheid. In combinatie met een mooi afscheid van ma in ons afscheidshuis van ilya uitvaartzorg in Elst.'
Jolanda: 'we hebben een bijzondere dag gehad. Mooie woorden en anekdotes over wat ma allemaal uitgespookt had. Wat hebben we gelachen .......en toen was het weer even stil. Daarna een lekker biertje, wijntje en een hapje en toen naar het crematorium in Heteren. Na een prachtige dag ..........kwam het verdriet. de pijn, en het gemis. Je bent nu echt weg. Mama we houden van je.' 

Het verschil: Ilya uitvaartzorg denkt niet standaard

Klein en toch intiem
Oma was op leeftijd en had nog maar weinig familie, maar wel een dochter, kleindochter en achterkleinkinderen. Spontaan beginnen de kids de kist van oma te beschilderen en ook nog even bij oma kijken en een knuffel geven, zo lief.
Dit kan in het afscheidshuis in Elst, omdat het heel geschikt is voor een kleine, informele plechtigheid. Wij zorgen dan ook voor koffie en broodjes.
En dan met een mooie rouwauto, want we gaan wel in stijl naar de begraafplaats in Ermelo. Bij het graf Amazing Grace luisteren en de kist laten dalen. De kids mogen dat doen.
Zo warm, intiem en liefdevol.

Het verschil: Ilya uitvaartzorg denkt ook aan de kleintjes

Kosteloos een prachtige rouwbus
Wekelijks zeggen mensen tegen ons: 'doe maar geen rouwauto, maar jullie eigen stijlvolle bus.' Compleet ingericht en als u zelf wilt rijden mag dat uiteraard. En de bus kost niets op de dag van de uitvaart. De rouwauto's, die wij inhuren bij Monnereau uit Doetinchem, zijn perfect in combinatie met de dienstverlenende medewerkers. De keus is altijd aan de familie.
Een weetje
Als de hoezen om de vlaggen zitten ligt er niemand in de bus, Zoals op de afbeelding zou er nu iemand in liggen

Het verschil: Ilya uitvaartzorg regelt het gewoon

Persoonlijker kan echt niet' Mijn broertje overlijdt plotseling en we geven aan dat we de plechtigheid willen houden in de aula van het crematorium. De kaart wordt in proef gedrukt, maar blijkt later op de dag dat de kaart totaal anders te zijn. Ilya heeft zonder overleg met ons geregeld dat de uitvaartplechtigheid in Burgers' Zoo gehouden wordt.
We waren helemaal verbaasd en we konden het niet geloven. Zo gaaf. Ilya is naar de directie van het Zoo gegaan en heeft het geregeld. Wat een bijzondere dag en zo veel mensen die mijn lieve broertje de eer gaven die hij heeft verdiend. Een compleet buffet met heerlijke hapjes en uiteraard een prachtig uitzicht naar de wilde dieren. We missen je jongen.'

Het verschil: traditioneel mag, maar het kan ook anders

Maar nu echt samen
In een gesprek worden er vaak vragen gesteld door nabestaanden en zeggen er direct daar achteraan 'dat kan toch niet?'. De vraag was of pa, die 43 jaar geleden overleden was, weer samen met ma kon zijn. Oké, het koste wat overredingskracht, gezien de korte tijd van 4 dagen, maar het kon. Ilya heeft, samen met de hovenier in Elst, pa opgegraven en in het bijzijn van de familie hem gecremeerd. MAAR nog niet samen. De as van pa bleef in de oven liggen, en werd ma op dezelfde dag gecremeerd. Uiteindelijk weer echt SAMEN. En daarna met elkaar friet en een kroket gegeten, want daar hield ma van.

Het verschil: Het onmogelijke mogelijk maken

Opbaren in de tuin
Mijn lieve man overleed plotseling. Hij heeft ooit gezegd dat hij thuis wilde blijven na zijn overlijden. Niet in bed in de slaapkamer, maar in zijn vogelhuis in de tuin. Hij lag op een bedplank op zijn favoriet plekje in de tuin. Elke dag bij hem zijn was zo fijn, zei de familie steeds weer. Zijn clubje Feyenoord was zo belangrijk voor hem, dat we ook maar de rouwauto van Feyenoordvlaggen hebben voorzien. Iedereen werd uitgenodigd om thuis afscheid te nemen. Een bijzondere afscheidsplechtigheid waarin de kleinkinderen een grote bijdrage hadden voor lieve opa. En dan tot slot live op de trompet het IL silenzio. En toen was het echt stil. Zo mooi.