Tijd om er tussenuit te gaan

tijd voor vakantie

De zomerperiode nadert. Tijd om er even tussen uit te gaan, te ontspannen, nieuwe ervaringen op te doen en te reflecteren op de afgelopen maanden. Als zelfstandig uitvaartondernemer ben je nooit echt vrij. Toch nemen we met een gerust hart even afstand van het werk en nemen onze collega begrafenisondernemers het van ons over, al blijven we voor overleg altijd bereikbaar.

Terugkijkend op de afgelopen maanden hebben we verschillende families begeleid in het afscheid nemen van hun dierbare. Vaak wordt ons gevraagd wat het meest indrukwekkend of mooist was. Dat is een vraag die niet te beantwoorden is. Wat we belangrijk vinden is dat het afscheid en de uitvaart zo gaat zoals de overledene dat voor ogen had of de nabestaanden het graag willen. Dat kan kleinschalig zijn met een plechtigheid in ons afscheidshuis, bij de familie thuis rondom de overledene die thuis opgebaard is of in de koffiekamer van het uitvaartcentrum. Maar ook kan de plechtigheid op de begraafplaats zijn waar belangstellenden vanwege onvoldoende zitplaatsen in de gang moeten staan, de rouwdienst in de kerk waar men lid van was of de herdenking in dat ene restaurant. Al die uitvaarten zijn bijzonder en indrukwekkend zolang er respectvol met elkaar wordt omgegaan. De kosten maken hierin geen enkel verschil. Voor ieder budget kunnen we een respectvol afscheid organiseren waar nabestaanden met een goed gevoel op terug kijken.

Terugkijkend op de afgelopen maanden zijn we ontroerd door de mensen die we ontmoet hebben, kijken we terug op boeiende gesprekken, gesprekken met een lach en een traan en gesprekken die ons bijblijven. Gesprekken waarin we de overledene beter leren kennen, gesprekken waarin nabestaande openhartig zijn. Gesprekken die soms ook maanden later nog worden voortgezet.

In deze naderende zomerperiode nemen we rust en denken we na over al die ontmoetingen en gesprekken die we gehad hebben. Maar natuurlijk gaan we ook door want rust heb je in ons bijzondere vak als uitvaartondernemer nooit.