Ruim de tijd

Ruim de tijd voor u

“Tijd speelt alleen een rol tijdens de dag van de uitvaart”, zeg ik altijd. Op die dag let ik er uiteraard op dat we het draaiboek volgen en op de afgesproken tijden zijn waar we moeten zijn. Dat is op zo’n dag essentieel omdat je anders kans loopt kosten te maken voor de familie, die voorkomen hadden kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het overschrijden van een tijdslot in een crematorium.

◊◊◊

Laatst was ik bij een familie in de dagen na het overlijden van hun dierbare en de uitvaart. Op een gegeven moment zegt 1 van de kinderen. “Moet jij niet naar huis? Heb jij geen gezin?” Jawel”, zeg ik. Maar zij weten dat ik hier ben totdat het klaar is.  Zal ik dan maar een broodje kroket voor je meebrengen? Ja graag zeg ik dan ga ik je zus vast helpen met het maken van de fotopresentatie.

◊◊◊

 Mijn broer en schoonzus kunnen er overdag niet bij zijn als we mijn man vanuit zijn hobbykamer, waar hij opgebaard ligt, gaan kisten. Geen probleem hoor, hoe laat vanavond komt jullie het beste uit, zodat iedereen die voor jullie belangrijk is, erbij kan zijn? In de avond, samen met de geliefden van de overledene, hebben we hem in de kist gelegd. Eenieder heeft haar of zijn tijd genomen om nog even alleen te zijn met hem. Ik zette ondertussen in het huis van de familie de koffiepot aan en deelde tussendoor koffie uit. Uiteindelijk kwam toch het definitieve moment en hebben we hem aan het einde van de avond liefdevol afgedekt en met elkaar een afscheidsgedicht gelezen.  Na het sluiten van de kist, staande rondom hem heen tot slot zijn lievelingsmuziek geluisterd.

◊◊◊

Gisteren was ik bij de familie om de uitvaart te regelen, op een gegeven moment heb ik mijn collega gevraagd om mij te ondersteunen. Het was zijn eerste contact met de familie. Wat de familie op merkte was dat we in gewone kleding als normale mensen binnenkwamen en allereerst respect betuigden aan de de overledene. Vervolgens kwam het gesprek op gang en hebben we in alle rust mee geluncht en gedeeld in de herinneringen van hun dierbare. De rust en de tijd die wij namen werd zeer op prijs gesteld.