Oplossen lichaam als alternatief voor crematie

oplossen lichaam

Naast de traditionele begrafenis en crematie ontstaan er tegenwoordig modernere en betere mogelijkheden. Zo is het oplossen van het lichaam in een warme vloeistof (‘alkalische hydrolyse’ genaamd) in opkomst. Het is momenteel echter in ons land nog niet toegestaan deze methode te gebruiken. Daar zal mogelijk op niet al te lange termijn verandering in komen.
 

Wat is Alkalische hydrolyse?

Bij Alkalische hydrolyse wordt het lichaam opgelost in een warme vloeistof. Net als bij de crematie blijft er poeder/stof over. Het proces gebeurt in een cilinder. Het lichaam wordt in wollen lakens gewikkeld en gaat zonder kist de cilinder in. Daar lost het op. De botten blijven over, maar na droging daarvan vergaan deze tot stof/poeder. Dat restant kan vervolgens alsnog begraven worden of net als bij een crematie aan de nabestaanden worden meegegeven.

Na afloop blijft er naast de botten water over. Dat wordt aan het einde van het proces met zuur vermengd. Daardoor is het het water weer volledig neutraal. Ook de dna sporen zijn dan niet meer terug te vinden. De kist die wordt gebruikt bij de uitvaart kan na het proces worden hergebruikt.
 

Voordelen van oplossen van het lichaam

Deze relatief nieuwe methode heeft een aantal voordelen ten opzichte van een crematie:

  • De reststof is zuiverder dan bij een crematie
  • De kist gaat niet mee, wat bij een crematie wel het geval is en zorgt voor extra afval. De kist kan worden hergebruikt.
  • Hierdoor is het oplossen van het lichaam beter voor het milieu dan een reguliere crematie
  • Er wordt minder gas verbruikt dan bij een crematie, wat ook weer een milieuvoordeel heeft

 

Waarom mag het niet?

In Nederland kennen de ‘de uitvaartwet’. Hierin staat beschreven wat er wel en niet mag. Is er sprake van een nieuwe methode voor verwerking van het stoffelijk overschot, dan moet daarvoor de wet dus aangepast worden. Dat klinkt formeel, maar uiteraard zijn dit soort regels er niet voor niets. Het goede nieuws is dat de Gezondheidraad onlangs een positief addvies heeft uitgebracht over het oplossen van het lichaam als nieuwe methode. Het is nu aan de tweede kamer om het advies te beoordelen en al dan niet over te nemen in de uitvaartwet. Voorstellen hiertoe zouden begin dit jaar al behandeld worden, maar als gevolg van de coronacrisis is dit uitgesteld. Wij verwachten echter op korte termijn meer duidelijkheid hierover.

Bron: Nos