Begraven of Cremeren

De keuze voor het begraven of cremeren ligt vaak op emotioneel of religieus gebied. Ook kunnen familietradities een belangrijke rol spelen. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze.

Cijfers tonen aan dat de helft van de mensen kiest voor begraven en de andere helft voor cremeren.

Bij begraven wordt de overledene op een begraafplaats naar zijn/haar laatste rustplek gebracht. Een graf wordt vaak voor 20 jaar gekocht en kan voor de nabestaanden een fijne en rustgevende omgeving zijn die zij te allen tijde kunnen bezoeken. Nabestaanden krijgen ruim van tevoren een melding over eventuele verlenging van het grafrecht. De laatste jaren zijn er op grotere begraafplaatsen steeds meer hofjes, waar nabestaanden in alle rust kunnen zitten. Veel begraafplaatsen hebben de mogelijkheid om een graf van tevoren te reserveren.

Cremeren gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist in de oven. Dit kan helpen bij de verwerking van het verlies. De verbranding duurt ongeveer 1,5 uur. De as wordt opgevangen en in een urn bewaard. Na het cremeren wordt de as 30 dagen in het crematorium bewaard waarna deze wordt overhandigd aan de familie.

Er zijn verschillende mogelijkheden wat met het as kan gebeuren. Zo kan de as worden bewaard in een speciaal ontworpen urn maar is het ook mogelijk de as uit te strooien op een voor de overledene belangrijke plek. Het is zelfs mogelijk de as te begraven. Er zijn op bijna alle begraafplaatsen speciale urn muren/-graven. Dat houdt in dat na de crematie de urn wordt bijgezet in de urn muur of –graf. Ook kan de urn bijgezet worden bij een reeds begraven familielid, vriend of vriendin. Om tot een goede keuze te komen, kunt u eens een bezoek brengen aan een crematorium of aan een beheerder van een begraafplaats. Zij kunnen u precies vertellen wat het allemaal inhoudt en wat de mogelijkheden zijn.